De boerderij van Toontje Schoen wordt een café annex brouwerij. Vlnr Johan Cornelissen, Jeen Brouwer en Ad Kusters (de brouwers) met naast hen het echtpaar Marianne en Ton Schoenmakers, de eigenaars van het pand op de achtergrond. foto René Schotanus/het fotoburo

Chaams bier Bij Toontje Schoen

CHAAM - Iedereen in Chaam weet Toontje Schoen op de Ginderdoor te vinden.

De boerderij in het buitengebied van het dorp - aan de Ginderdoorstraat 4 - is sinds 1885 van de familie Schoenmakers. Het bedrijf staat voor de grootste verandering ooit: van boerderij wordt het café annex brouwerij. De staminee met terras gaat Bij Toontje Schoen heten; de brouwerij heeft al een naam, De Pimpelmeesch. Allebei een begrip in Chaam.

"Broer Johan is uitgekocht door de Dienst Landelijk Gebied, want het land wordt teruggegeven aan de natuur. Johan is met het melkvee naar Lichtenvoorde vertrokken. Maar we hebben de boerderij teruggekocht van de dienst, want die moet in de familie blijven", zegt Ton Schoenmakers (48), die met zijn gezin vanuit het dorp naar de Ginderdoorstraat verhuist, 'na dertig jaar kom ik weer thuis'.

De boerderij, die in de kern uit 1700 stamt, beslaat een woon- en schuurdeel. Het laatste biedt plaats voor café en brouwerij. "Wij waren op zoek naar een ruimte in Chaam. We brouwen nu nog in België, bij het Hofbrouwerijke in Beerzel", zegt Ad Kusters (49), een van de drie brouwers van De Pimpelmeesch. Samen met Johan Cornelissen (50) en Jeen Brouwer (48) is hij bij wijze van hobby aan brouwen begonnen. Roemrucht zijn de heren intussen vanwege hun Tripel, Dubbel en Tarwebier, die ze de bijnamen Blonde Snol, Vurige Non en Heisse Weissen hebben gegeven. Sinds ruim een jaar timmeren ze op professionele wijze aan de weg. De Zilverpel en Goudpel zijn Chaamse hoenderbieren, die uiteraard zijn vernoemd naar de Kaamse Kiep ofwel het Chaams Hoen. Het kippenras is door een fokprogramma aan zijn tweede leven bezig.

Bij Toontje Schoen dienen de Zilverpel en Goudpel volgend jaar uit de tap te stromen. Brouwerij De Pimpelmeesch krijgt er een glazen wand, zodat het publiek de brouwers aan het werk kan zien. Voor de verbouwing van de boerderij tekent een andere broer, architect Ad Schoenmakers. Het schuurdeel krijgt weer een rieten en pannendak. Bij Toontje Schoen gaat volgend jaar op 1 juni open, aldus Ton Schoenmakers.
Geplaatst in BN De Stem donderdag 06 oktober 2011.
Auteur: door Peter de Leeuw